Allergenen in de voeding
Agape levert onze maaltijden op school.
Natuurlijk is de kans groot dat er kinderen zijn die allergisch zijn aan of intolerant zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Daarom willen wij jullie zo goed mogelijk informeren over deze allergieën en intoleranties. Agape draagt zijn steentje bij door de technische fiches en verpakkingen zo vertrouwelijk mogelijk te maken.
Mensen met allergieën en intoleranties aan specifieke stoffen moeten het contact met deze bepaalde stoffen zoveel mogelijk te vermijden. Daarom is het noodzakelijk om steeds (ook thuis) goed de verpakking te lezen.

             picto gluten   Glutenbevattende granen en producten obv glutenbevattende granen
Gluten zijn eiwitten die voorkomen in bepaalde graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, haver spelt en kamut. Kinderen met een glutenintolerantie (ook wel coeliakie genoemd) mogen niets eten dat deze granen bevat.

    Noten en producten obv noten
Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten zijn noten die onder dit allergeen vallen. Een notenallergie is een van de gevaarlijkste allergieën.
     picto noten     
 picto schaaldieren Schaaldieren en producten obv schaaldieren Schaaldieren zijn bijvoorbeeld garnalen, scampi’s, krab en kreeft. Ook producten op basis van schaaldieren moeten vermeden worden.   Selderij en producten obv selderij
Selder kennen we onder verschillende vormen zoals bladselder, bleekselder en knolselder. Opgelet, want selderij kan ook in kruidenmixen of bouillon voorkomen.

 picto selderij
 picto ei Eieren en producten obv eieren
Eieren kunnen een allergische reactie veroorzaken. Let wel, eieren zitten vaak verborgen in maaltijden, dit wil zeggen dat we ze niet altijd zien. Een voorbeeld van zo’n maaltijd bij ons is een vegetarische maaltijd.
  Mosterd en producten obv mosterd Mosterd is afkomstig van mosterdzaadjes en komt vaak voor als smaakmaker in gerechten of in sauzen.  picto mosterd
 picto vis Vis en producten obv vis
Onder dit allergeen behoren alle verschillende soorten vis; zowel vette (zalm, makreel, haring) als magere (kabeljauw, tong, schelvis) vis. 
  Sesamzaad en producten obv sesamzaad
Sesamzaad kan voorkomen in brood of andere gebakken en wordt ook gebruikt om gerechten te kruiden. Uit sesamzaad wordt ook olie vervaardigd.
 picto sesamzaad
 picto pindas Aardnoten en producten obv aardnoten In de volksmond worden aardnoten ook wel pindanoten genoemd. Pinda of sporen van pinda komen in een ruim assortiment voedingsmiddelen voor. Het is een van de gevaarlijkste allergieën.

  Zwaveldioxide en sulfieten
Sulfiet is een bekend conserveermiddel maar komt ook van nature voor in de voeding. 

 picto zwaveldioxide
 picto soja Soja en producten obv soja
Een soja-allergie is een allergie voor sojabonen. Sojabonen zijn peulvruchten en komen in allerlei voedingsmiddelen voor; vooral in vegetarische
vervangers zoals sojamelk, tofu, tempeh, … 
  Lupine en producten obv lupine
Lupine ook wel bonenmeel genoemd, is een peulvrucht dat vaak als vervanger van soja of ei wordt gebruikt.
 picto lupine
 picto melk Melk en producten obv melk (inclusief lactose) Onder melk vallen de allergenen/intoleranties melkeiwit en lactose. Deze komen enkel voor in melk afkomstig van dierlijke melk en niet in soja- of rijstmelk.    Weekdieren en producten obv weekdieren Onder de groep weekdieren vallen mosselen, oesters, inktvis, escargots, … Vaak wordt er ook gereageerd op schaaldieren, dit wordt een kruisreactie genoemd.

 picto weekdierenBij vragen over allergenen gelieve u te wenden tot onze secretariaatsmedewerker of tot onze keukenverantwoordelijke.
Wij kunnen u steeds de map tonen met alle nodige informatie hieromtrent.

Mogen wij u er tevens attent op maken dat de samenstelling van de producten mogelijks kan wijzigen. (...en dus ook de aanwezigheid van allergenen)